Mustafa Özdal

Geçen hafta sonu Keles’teydik.

Şehrin bunaltıcı sıcağından, trafiğin keşmekeşliğinden ve yoğun iş temposundan, Kocayayla’nın serin havasına ve muhteşem doğasına kavuşmak iyi geldi. 

Bursa, özellikle Nilüfer her geçen gün betonlaşıyor, yüksek katlı binalar pıtrak misali yükseliyor, araç sayısı hızla artıyor.

İşte bu kaotik ortamda Keles ve diğer Dağ ilçelerinden kente istikrarlı biçimde göç olmasını ekonomik gerekçelerle açıklayabiliriz. 

 

***

Göçü durdurmanın reçetesi ise belli.

Kırsal turizm ve tarım.

Tarımı bir başka yazıya bırakıp, bugün kırsal turizm üzerinde duralım.

***

Geçen yıllarda ilçe merkezinde düzenlenen geleneksel Kocayayla Şenliği, bu yıl Kocayayla’da gerçekleşti ki, kanımca isabetli bir tercih olmuş.

Nitekim yeri de içeriği de değişen 56. Kocayayla Şenliği, son yılların en kalabalık katılımına sahip oldu.

 

***

Bir kere sahne alan sanatçılar yöre insanlarından seçilmiş.

Dağ ilçelerinin kısıtlı belediye bütçesinden popüler sanatçılara küçük bir servet ödemektense, yörenin bağrından kopmuş sanatçılara hem destek olmak hem de vefa göstermek yeğdir.

İşte Dağ’ın Tarkan’ı olarak bilinen Menteşeli Cengiz… 

Keleslilerin avuçlarının içi kızarıncaya kadar alkışladığı, yaylanın soğuğuna rağmen soluksuz dinlediği, yöre insanının gönül teline dokunan Menteşeli Cengiz’in performansını hangi ‘ünlü’ sanatçı sergileyebilirdi?

 

***

Şenliğin sunumunu yöre kızı Harmancıklı meslektaşımız Zeynep Akın yaptı.

Protokol üyelerini abartılı şekilde takdim etmesini saymazsak, güler yüzü ve akıcı sunumu ile şenlik programına renk kattı Zeynep Akın. 

 

***

56. Kocayayla Şenliği, kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulandığı bir döneme denk  geldi.

Peki AK Partili belediyeler, şenlik ve benzeri organizasyonları iptal ederken, Keles Belediyesi Kocayayla Şenliği’ni nasıl yaptı?

Şenliğin maliyetinin yarısı TKDK’nin kırsal turizmi destekleyen AB fonlarından karşılanmış.

Yarısı da yayladaki stant kiralarından.

Yani Keles Belediyesi’nin kasasından tek delikli kuruş çıkmamış.

 

***

Şenlik, iktidar ile muhalefeti buluşturdu.

Cumartesi akşamı önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile AK Parti 22. Dönem Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu şenliğe katılırken, ikinci günde Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Büyükşehir bürokratları görebildiğim protokol üyelerindendi.

 

***

İlginçtir, Ercan özel dışında belediye başkanları şenliğe katılmazken, tek bir Bursa milletvekilini de göremedik Kocayayla’da.

Gözlerimiz özellikle Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin temsilcilerini aradı.

Ancak MHP İl Başkanı Muhammet Tekin bile, bir dönem partisiyle  anılan şenliğe katılmayarak, partisinin Kocayayla ile gönül bağının kalmadığı mesajını mı verdi?

 

***

Bozbey, Keles’in doğal güzelliklerinden bahsederek, ilçedeki  jeotermal kaynakları kullanacaklarını belirtti.

Daha sonra Keles Belediye Başkanı Ali Doğru ile konuştum.

Haydar Köyü’nün Kocasu Deresi çevresinde ve Hereke Köyü’nde şifalı su kaynakları  bulunmuş. 

Keles’te özel girişimciler, jeotermal tesisler kurmaya çalışmış ancak başta coğrafi engeller olmak üzere çeşitli zorluklar nedeniyle başarılı olamamışlar.

Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla Keles ve diğer Dağ ilçeleri, şifalı su kaynaklarını turizme dönüştürebilir belki de. 

 

***

Keles ve diğer Dağ ilçeleri doğru hamlelerle bir kırsal turizm cennet olabilir.

Örneğin Kocayayla’daki bungalov evler tek bir gün bile boş kalmıyormuş.

Yine yayladaki karavan kamp alanı da sadece Keleslilerin değil Bursa’dan hatta civar illerden gelen yurttaşlarımızın akınına uğramış.

Özetle, Dağ ilçeleri kırsal turizmle tersine göç yaşayabilir, çevre dostu projelerle. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bursa’nın kaosundan Kocayayla’nın huzuruna

Geçen hafta sonu Keles’teydik. Şehrin bunaltıcı sıcağından, trafiğin keşmekeşliğinden ve yoğun iş temposundan, Kocayayla’nın serin havasına ve muhteşem doğasına kavuşmak iyi geldi.

29.07.2024 14:19:00