Abdulvasih Duran

“Yedi Güzel Adam” ismini duymayan sanırım yoktur.Yine de unutanlar için kısaca hatırlatalım. “Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır.Bu “Yedi Güzel Adam”ın çoğunluğu Maraş’lıdırlar.Maraş dışından gelenlerle de yolları Maraş Lisesinde kesişiyor.Böylece Maraş Lisesinde başlayan samimiyet ve faaliyetleri ileriki zamanda  bütün ülkeye yayılıyor.
       Aslında bu konu başlı başına anlatılması gereken bir mevzudur.Ancak benim burada anlatmaya çalıştığım İnegöl’deki  yedi güzel adamı tanıtmaktır.
       Öncelikle şunu açıklamak gerekir.Başta Maraş olmak üzere orada yetişen değerli insanları “Yedi” ile sınırlamak yanlıştır.Kesinlikle bu sayı belki de bir semboldur. Yoksa dediğimiz gibi o güzel şehrimizde onlarca ,yüzlerce değerli insan yetişmiştir.
      Aynı durumu İnegöl’ümüz içinde söyleyebiliriz.Sadece yedi değil onlarca,yüzlerce değerli insan yetişmiştir.
       Benim burada tanıtmaya çalışacağım değerli insanlarımız Maraş’takinden farklıdır.Maraş’takiler şair,yazar yani edebiyat ile uğraşan büyüklerimizdi.İnegöl’den örnek vereceğimiz büyüklerimiz ise yeni göreve başladığımda benim için manevi örnek olan görev yaptığım İnegöl İmam Hatip Lisesinin kuruluşunda ve hizmete devam etme noktasında çok büyük yardımları olan Hacı Amcalardır.
      1-Cemal KILIÇ (Merhum):İnegöl İmam Hatip Lisesine büyük emeği geçmiş,Okul Aile Birliği,Koruma Derneği gibi yerlerde görev almış çok değerli bir Hacı Amcamızdır.Okulun ilk yapım aşamasında da büyük emeği vardır.Çocuklarının hemen hemen hepsi İmam Hatip Lisesi Mezunu olup  şu anda İnegöl’de siyasette,ticarette hayır kurumlarında önemli hizmetler yapmaktadırlar.
      2-Tarık BASMACI (Merhum):İnegöl İmam Hatip Lisesinin temel atma dönemlerinde hizmetleri kayda değerdir.Hayatı boyunca Hayır hizmetlerinden geri durmadı.Çocukları Mehmet ve Nadir BASMACI’ da  çok değerli hizmetler yapmaktadırlar.
      3-Fahrettin SALMAN (Merhum):İnegöl İmam Hatip Lisesi Mezunu ve Bursa siyasetinin önde gelenlerinden Milletvekilimiz Ayhan Salman’ın ve doktor Ahmet Salman’ın babalarıdır.Bu  değerli Hacı amcamız hem İmam Hatip Lisesine hem de dini alanlardaki bir çok hayır kurumlarına destek vermişlerdir.
      4-Enver SALMAN (Merhum). Yine Ayhan Salman’ın ve doktor Ahmet Salman’ın  amcalarıdır.Bu  değerli Hacı amcamız hem İmam Hatip Lisesine hem de dini alanlardaki bir çok hayır kurumlarına destek vermişlerdir.
     5-Hikmet  ŞAHİN (Merhum):Hikmet Şahin hocamız Yusuf Şahin amcamızın oğludur.Hikmet hocamızı burada birkaç cümle ile anlatmak mümkün değildir.İnegöl’de olup ta  merhum hocamızı tanımayan yoktur sanırım.        
     6-Yusuf ŞAHİN (Merhum):Merhum Hikmet ŞAHİN hocamızın babasıdır.İnegöl İmam Hatip lisesi mezunları olan Hüseyin Şahin,Alı Sıtkı,Zeki ve Ahmet ŞAHİN’in dedeleridir.  Yusuf ŞAHİN Amcamızı İnegöl İmam Hatip Lisesine yaptığı unutulmaz yardımlarla ve İnegöl’e kazandırdığı bir çok hayır kurumlarıyla her zaman hatırlayacağız.
      7-Nusret VARDAR (Allah uzun Ömürler versin):Nusret hocamız İnegöl’ün medarı iftiharıdır.Allah kendisine uzun ömürler sağlık ve mutluluklar nasip etsin.İnegöl İmam Hatip Lisemizin ilk müdürlüğünü yapmış,ilmiyle İnegöl halkına hizmet etmiş ve halada ilmine değer verilen muhterem bir hocamızdır.
        Bu değerli büyüklerimizle bizzat tanışmış bir insan olarak kendimi şanslı görüyorum.Çünkü hepsini yakından tanıyorum.Allah biliyor ya onlar da beni çok severlerdi bende onları çok seviyorum.
     Onları birkaç cümle ile anlatmak mümkün değildir.Her biri için aslında ayrı bir yazı yazmak lazımdı.Amacım onları sizlere tekrar hatırlatmaktı.Zaten tanıyorsunuz.

     Öğretmenliğe ilk başladığım yıllarda tanıştığım bu değerli büyüklerimden çok şey öğrendim.Onlardan  öğrendiklerimi hala sohbetlerimde anlatıyorum.
     UNUTMAYIN:Büyüklerin sözleri sözlerin büyüğüdür.


İNEGÖL’DE YEDİ GÜZEL ADAM

Maraş’takiler şair,yazar yani edebiyat ile uğraşan büyüklerimizdi.İnegöl’den örnek vereceğimiz büyüklerimiz ise yeni göreve başladığımda benim için manevi örnek olan görev yaptığım İnegöl İmam Hatip Lisesinin kuruluşunda ve hizmete devam etme noktasında çok büyük yardımları olan Hacı Amcalardır.

10.12.2023 13:17:00