AHMET TAŞTAN

Bu Corana salgını vesilesiyle herkesin ağzını ve burnunu kapattığı şu günlerde farklı bir bakış açısı oluşmaya başladı zihnimde. 


Maske ile ağzımızı ve burnumuzu kapatıyoruz. Acaba şunu mu demek istiyoruz. Ağzını kapa, çeneni tut, diline sahip ol. Bu arada o mübarek burnunu da her şeye sokma...
Tabiî ki dışarıdan, gözle görülmez mikropların vücudumuza girmemesi için bir set olan bu maskeler, keşke o işi de başarı bilseler. 


Yani maskenin anlamını genişletebilsek ve  işaret ettiğimiz anlamı hissedebilsek temennisini öncelikle kendim için söylemiş oluyorum.
"Kişinin, her duyduğunu, söylemesi kendine günah olarak yeter" derken nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlatmış oluyor Sevgili... Zaten uzun uzadıya söylemeye gerek yok. Bu mesele "Dilin Afetleri" isimli konu başlıkları tasavvuf kitaplarında oldukça geniş yer tutuyor. Dedikodu, gıybet, laf taşımak, inkâr, küfür gibi bir sürü kavram aklımızın vitrini olan dilden akıp gidiyor. 


Lakin ağzımızı kapatan maske, bize bir uyarı yapıverse ve dil ile yapılan günahlardan kendinizi koruyun dese daha anlamlı olmaz mıydı?
Hayatımızı karartan Corona virüs, kara toprağın bağrına bizi gönderme ihtimaline karşı, dil ile, farkına bile varamadan, işlediğimiz günahlar vesilesiyle maalesef cehenneme düşme ihtimali daha da yükseltmiş görünüyor. 


İnsanın “ilgi alanı” ve “etki alanı” diye iki tane farklı alan olduğunu dinlemiştim yıllar önce bir kişisel gelişim konferansında. İnsan, öznesi olduğu etki alanında kalabildiği müddetçe daha anlamlı işler yaparken nesnesi olduğu ilgi alanında kaldığında ancak seyirci olarak kalıyor. 


Mübarek burnumuzu her yere sokmamalıyız. Hakkında bilgimiz olmadığı şeylerin peşine düşüp gözümüzü, kulağımızı ve kalbimizi bu işlerden boş yere sorumlu tutmamalıyız. "Her şey bizi ilgilendirir ve her şeyi biz bilmeliyiz" mantığında olanlar, kendilerini  dünyanın ekvatoru sanıyor herhalde. Dünyanın çekim merkezi kendisidir ve herkesin onun etrafında dönmesi gerektiği vehminden bir an önce kurtulup kendi özel ve özgün dünyasında psikolojik ve ruhsal olarak terbiye görmesi gerekiyor. Bizden böyle farklı yorumlar dinleyerek ufkunu genişletenler ve bakışını derinleştirenler olabileceği gibi "saçma sapan yorumlar yapıyor" yiyecekler de olacaktır. 
Lakin maskenin temel kullanım amacı Covid- 19 salgınından kendimizi korumak iken mecaz anlamı bizim söylediklerimiz olabilir. Farkındaysanız mecaz anlam, temel anlamın daha ötesinde ve daha farklı dokunuşlar yapmaktadır. Herkesin yaşadığı hayat kendini ilgilendirir, diyerek sizi rahatlatmak isterdim ama hiç de böyle olmuyor bazıları sizin veya bizim ile çok ilgileniyorlar. Farklı fikirler, yorumlar, düşünceler, yaklaşımlar basın dünyasında boy gösteriyor. Tercih hakkını size/bize bıraktıklarını söyleyenler bile bunca reklam yaptıkları için şüphelenmiyor değilim. "Bakalım altından ne çıkacak" dediğimiz çok şeyler oluyor. 


Bu maske konusunda bir cümle daha söyleyeceğim ve noktalayacağım. Birisi diğerine "yüzündeki maskeyi çıkar da seni tanıyalım" demiş. O da "sen de makyajını temizle" diye cevap vermiş. 


Üzerinde düşünebileceğimiz bir kapı aralık kalmış: maske ve makyaj... Bu taraftan da buyurun siz düşünün.


MASKENİN MANTIĞI

Bu Corana salgını vesilesiyle herkesin ağzını ve burnunu kapattığı şu günlerde farklı bir bakış açısı oluşmaya başladı zihnimde. 

18.11.2020 22:11:00