Mustafa Özdal

Tarih: 19.10.2024 12:45

Mudanya’da zeytinlikleri imara açma girişimine akademik uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

Mudanya’da zeytin alanları imara açılmak isteniyor.

Zeytinlikleri yok edecek projenin mimarı müteahhit kökenli Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç.

 

***

 

Deniz Dalgıç, seçim öncesi TMMOB İKK'yı  ziyaret edip, Güzelyalı’daki yapıları  yamaçlara taşıma projesinden söz ediyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı  Fevzi Çakmak, kamuoyunda ‘zeytin kanunu’ olarak bilinen yasadan söz ediyor ve bunun mümkün olmadığını söylüyor.

Seçimler bittikten sonra Dalgıç, bir daha da Fevzi Çakmak ile görüşmüyor.

Ancak Fevzi Çakmak, zeytinlikleri imara açma projesinin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ile görüşülerek sessizce yürütüldüğü duyumunu alıyor.

 

***

Bundan sonrasını Fevzi Çakmak’tan dinleyelim:

“Hepimizin isteği her vatandaşın güvenli evlerde yaşamlarını sürdürmeleridir. Kimse bizim dönüşüme karşı olduğumuzu düşünmesin. Bizim istediğimiz, dönüşüm, kentleşme, sanayileşme ya da madencilik deyince, ilk akla gelenin zeytinlik ya da tarım alanları olmamasıdır. Sayın Dalgıç ve ekibi bizden görüş alsaydı, geçmişte yapılmaya çalışılan benzer uygulamaları anlatır, birlikte alternatiflere kafa yorardık. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. Maddesi çok açık. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesisi yapılamaz ve işletilemez, zeytincilik sahaları daraltılmaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde alt yapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10’unu geçemez. ”

 

***

Bu noktada önemli bir hatırlatması var Çakmak’ın. 

Geçmiş yıllarda defalarca, kamu yararına olan projeler için zeytinlik alanlar kullanılmak istendi. Ancak Danıştay tüm projeleri, zeytin yasasını gerekçe göstererek iptal etti.

Yani Fevzi Çakmak diyor ki, kanun çok açık, zeytinliklere, kentsel dönüşüm gibi kamu yararı olan projeleri bile yapamazsınız. 

Yaparsanız da sadece zeytin alanının yüzde 10’unda yapılaşmaya izin veriyor kanun.

Yani diyelim ki 5 dönümlük bir zeytinlik alana, en fazla 500 metrekarelik yapılar inşa edebilirsin. 

Üstelik 500 metrekarelik alanda, sosyal donatı ve yeşil alanların da içinde olması şartı aranıyor.

 

***

Fevzi Çakmak, zeytinliklerinin başka bir bölgeye taşınmasının da yasal olmadığının özellikle altını çizdi. 

 

***

Çakmak’ın sözlerinden anladığımız şu ki, Mudanya’da zeytin alanlarının üzerine,  kentsel dönüşüm adı altında bina dikmek kati suretle mümkün değil.

Zeytinlikleri başka bir bölgeye taşıma kılıfını uydursanız bile…

O halde Deniz Dalgıç, ya yasaları bilmiyor ya da yasaları yandan dolaşmanın yollarını arıyor. 

İki olasılık da bir belediye başkanına yakışmıyor.

Dalgıç, seçimden birkaç ay önce üye olduğu CHP’nin, çevre bilincinden şüphe etmediğimiz, tarihi boyunca doğaya yönelik saldırılara karşı durmuş ve ‘zeytin kanununu’ delme  girişimlerine  karşın mahkeme koridorlarında  hak arama mücadelesi yapmış bir parti olduğunu unutuyor olmalı. 

Bu nedenle, en başta CHP’lilerin, Dalgıç’a dur demesi gerekiyor. 

 

***

Yazıyı gene, bilimle, yani Fevzi Çakmak’ın sözleriyle noktalayalım:

“Kentsel dönüşümün bu kenti yönetenlerin başındaki en büyük sorunlardan biri olduğunun bilincindeyiz. Ancak dönüşüm modelleri oluşturulurken, sözde değil gerçekten ortak akılla hareket edilmesi, ilk akla gelenin tarım arazilerini ‘baypas alanı’ olarak kullanılmaması gerektiğini, tarımın paydaşı akademik odalarla istişare ederek dizayn etmenin kent yararına, geleceğimiz için var olan kıt kaynakların doğru yönetilmesi adına önemli olduğunu belirtirim.”


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —