AHMET TAŞTAN

Toplumu tanımak, onun  nabzını tutmak için ya da onu yönlendirmek maksadıyla oluşturulan en etkili yol. Beğendiğiniz iktidar, beğenmediniz muhalefet ya da beğendiğiniz muhalefet, nefret ettiğiniz(!) iktidar üzerine yapılmış videolar bolca yer kaplıyor. Zaman zaman bu videolara atıfta bulunarak dost meclislerinde muhabbetler de gırla gidiyordur. Net bilgi, pürüzsüz görüntü, gerçekliği artırılmış bir gerçektir bu röportajlar.  

Bebek videoları, kedi köpek videoları, ilginç işler videoları vb. önümüze ne gelirse izlemekten kendimizi alamadığım görüntülerin yanında bir sokak röportajı ile karşılaştım. 

Reklam olsun diye ismini de vereyim. Mikrofonda Ahsen TV yazıyordu. Mikrofonu tutan genç kız (bazen sakallı bir abi yapar bu işi) yolda denk getirdiği yaşı 50’yi aşmış belki de 60’ı da geçmiş bir beyefendiye (kim olduğunu bilmiyoruz) soruyordu. “Hükümet hakkında ne düşünüyorsunuz?

Malum soru, pimi çekilmiş bir el bombası gibi yuvarlanarak toplum içinde dolaşıyor ve nerede patlayacağı bilinmiyor zaten. Adam, malumun ilanı gibi hayat pahalılığından, yapılmayan hizmetlerden, vs. vs. hepimizin çok kere dinlediğimiz muhalefet diliyle konuştu, konuştu, konuştu... Mikrofonu tutan genç kız, muhalefetin daha önceki iktidar dönemlerinden örnekler vermeye çalıştı, çalıştı, çalıştı... O günleri görmüş biri olarak kızcağızı tebrik etmesi beklenen “Evet, ama...”ile başlayan bir cümleydi. Ama olmadı. 

Tüm bu konuşmanın sonunda mikrofon uzatılan adam: “20 yıldır iktidarda olan hükümet ne yaptı?” diye her şeyi silip süpüren cümleyi ortalığa salınca kızcağız da aynı akıl kalitesiyle topu geri çevirdi. “20 yıldır hükümet ne yapmadı ki?” deyiverdi.

Bir anda akılları durduracak, insanı şapşallatacak sözden sonra anlık bir sukûnet kapladı çarşı içindeki o dar mekanı. “Hükümet ne yaptık ki” sorusuna aynı ses tonuyla cevap verdi. Savunmadan taarruza geçti: “Ne yapmadı ki?”

Beyefendi susup kaldı. O dakikadan sonra benim de aklımda yer eden bir cümle oldu bu. 

Çünkü geçmiş zamanda “Alinur başkan ne yaptı ki İnegöl’e?” diye soran birine “sen Alinur başkanı seviyor musun? diye sormuştum. “Sevmiyorum!” deyince “Sevmiyorsan istediğini söyle!” demiştim.

Ben de bu yaklaşımı Bostan Gülistan isimli kitapta okuduğum bir dizeden ilhamla zikrettiydim. Öyle diyordu Sadi Şirazi. “Kim ki Yusuf’a, şeytan gözüyle bakarsa onu çirkin görür.” 

Yapılan hizmetlerin, güzelliklerin bir kalemde çizilmesi, içinde adalet duygusu olan herkesi yaralar. Çünkü vicdan dediğimiz hassas nokta adaletle nefes alıp verir. 

Fakat “hükümet bugüne kadar ne yaptı ki?” sorusu cevap isteyen bir soru değil “muhatabını susturmak” amaçlı söylenmiş bir sorudur. Bunu sadece vatandaş söylese dersin ki bilmiyor, öğrenmemiş, fark etmemiş vs. vs... Lakin onların kulak kabartıp dinlediği muhalefetin, karşıt görüşlü politikacıları da böyle söyleyince insanın küçük dilini yutası geliyor. 

“Hani araba nerede fabrikası? 3-5 tane iş adamı toplanmış kendi arasında böyle konuşuyorlar boş boş. Bunlar milleti aldatıyor milleti...” diye kürsülerden haykıran kişi veya kişilerden akıl ç/almaya çalışıyorlar. 

Hani derler ya bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür. Bu cümleden mülhem olmak kaydıyla bu kadar kör gözlülük ancak nefretle mümkün olur. Nefret tohumları siyaset arenasında çokça sertleştiriliyor. Sanki, “nefretin bir araya getirdiği muhalefet kültürü” bir tarafta saf tutmuşken diğer tarafta “sevgi, muhabbet ve memleket sevdasının perçinlediklerini görmek mümkün. 

İnsan, görerek, duyarak ve bunlardan elde ettiği bilgileri mukayese yaparak bir sonuca ulaşır. Böyle düşünenler kanaat sahibi olarak değerlendirilir. 

“Ne yaptı ki?” sorusuna “Ne yapmadı ki?” cevabı oldukça güzeldi. Bundan sonra kime yönelik olursa olsun aynı cümleyi ezberliyor ve gaflet, delalet ve belki de ihanet gizli  yüzüne haykırıyorum. Bu böyle biline.


NE YAPTI Kİ? ile NE YAPMADI Kİ? KARŞI KARŞIYA 

Her birimiz elimizde cep telefonları ile kısa videolar izlemişizdir ve dahi izlemekteyiz her daim. Bunlardan biri de yoldan geçerken vatandaşın sıfatına doğru uzatılıp fikir beyan etmesi istenen sokak röportajlarıdır.

28.11.2022 17:30:00