Bursa Valiliği, Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma açtı.
Soruşturmanın gerekçesi, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet.
***
Edindiğim bilgiye göre İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine, ilgili kanunun eksiksiz uygulanması için yazı gönderdi.
Bursa Valiliği de yerel yönetimlerin veteriner işleri müdürlüklerine kanunu uygulaması için denetim görevini yerine getiriyor.
Valilik, Nilüfer Belediyesi’ne 2 kez uyarı yazısı gönderdi.
Daha sonra kanunu uygulamadığını düşündüğü Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner hakkında soruşturma açtı.
***
Konuyu Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e sordum.
Soruşturmayı doğruladı ve şunları söyledi:
“Merkezi hükümet, yerel yönetimlerden kanunun uygulamasını istiyor ama bütçemiz yetersiz. Nilüfer’deki sahipsiz hayvanları toplayabileceğimiz kapasitede barınağımız yok. Kuruçeşme’de bir yerimiz var ama bu tesisin tam olarak hizmete girmesi için 120 milyon lira kaynağa ihtiyacımız var. Vali Bey yetkisini kullanarak Karacaoba’da mera vasfında bir yerin tahsisini sağladı. Köylüler, buranın barınak olmasını istemiyorlardı ama ihalesini yapacağız. Bu yer geçici olacak”.
***
Özdemir, Alaattinbey’deki barınağın kapasitesinin çok sınırlı olduğunun altını çizdi.
Diğer yandan yeni barınağın; kısırlaştırma merkezi, ameliyathane ve alt yapı gibi eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, bütçe dengeleri nedeniyle Tarım Bakanlığı’nı işaret etti.
***
Şunu da vurguladı Özdemir:
“Nilüfer’de 5 vatandaş hayvanların toplatılmasını istiyorsa, 15 vatandaş istemiyor. İşin bir de bu boyutu var.”
***
Aslında Bursa Valiliği’nin, 5199 Sayılı Hayvanları Korumu Kanunu’nun uygulanması yönündeki adımı, sadece Nilüfer Belediyesi ile sınırlı değil.
Bursa Büyükşehir ve 17 ilçe belediyesi de Bursa Valiliği’nin yakın takibinde.
Çünkü İçişleri Bakanlığı’nın, ilgili kanunun eksiksiz ve tavizsiz uygulanması için valiliklere kesin talimatı var.
Hatta, kanuna muhalefet ettiği için bazı ilçe belediyelerine hatırı sayılır miktarda para cezaları kesildi.
Ancak kanunun sahada uygulanması noktasında, yerel yönetimlerin hazırlıksız olduğunu söylemeliyiz.
Nitekim bazı ilçe belediyelerinde, barınak bile yok.
Diğer yandan, bazı ilçe belediyeleri bizzat kendi araçlarıyla, sınırlarındaki sahipsiz köpekleri toplayıp, başka ilçelere naklediyor yıllardır.
En fazla da Nilüfer’e bırakıyorlar.
Dağ başına ve otoban kenarlarına bırakılan köpekler ya açlıktan ya da soğuktan ölüyorlar.
Yani sorun çok boyutlu.
***
Sokaktaki sahipsiz hayvanların toplatılmasını isteyen vatandaşlar ile toplatılmasını istemeyen vatandaşlar arasındaki ihtilaf ise süreci çok daha kaotik bir noktaya taşıyor.
Ancak Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma açılması, merkezi hükümetin yasanın uygulanması noktasındaki ciddiyetini ortaya koyuyor.