Mustafa Özdal

Bursa’da da birçok belediyede değişim yaşandı.

Değişim olan belediyeleri dikkatle takip ediyorum.

Osmangazi Beledi Başkanı Erkan Aydın, eski belediye bürokratlarına ve hatta çalışanlarına ‘öteki’ muamelesi yapmadı. (Gerçi Başkan Aydın’ın bu politikası fazla ılımlı ve mesela Erkan Albayrak gibi Mustafa Dündar döneminin günahlarına ortak olmuş kişi, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün başında)

Dahası, belediyenin çöp ve temizlik işlerinde çalışan cevherler bile hak ettikleri birimlere kaydırıldı.

***

 

O belediye çalışanlarından biri de Mesut isimli bir kitap kurdu.

Tarih bölümü mezunu olmasına rağmen bugüne kadar belediyenin çöp işlerinde istihdam ediliyormuş Mesut. 

Mesut’un bir sosyal medya paylaşımını görüyor Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir.

Yanına çağırıp, tanıyor kendisini.

Ve Mesut, önce Hasan Ali Yücel  Dünya Klasikleri Kütüphanesi’ne atanıyor ardından gezici kütüphane birimimin başına geçirilerek, köy köy dolaşıp hem Cumhuriyet aydınlarımızdan Hasan Ali Yücel’in elçiliğini yapıyor hem de okuma alışkanlığını kırsaldaki yurttaşlara aşılıyor.

 

***

Bir diğer hikaye de Panorama 1326 Müzesi’nin temizlik işlerinde çalışan kadın çalışanla ilgili.

Halkla İlişikler Bölümü mezunu bu çalışan da Panorama 1326 Müzesi’nde temizlik işçisi olarak çalıştırılıyormuş nedense. 

O da Mesut gibi fark ediliyor ve derhal halkla ilişkiler bölümüne, yani gerçek mesleğine döndürülüyor. 

 

***

 

“Gerçek hayat ancak ufak değişiklikler olduğunda yaşanır” demiş Tolstoy.

Bugün Osmangazi Belediyesi’ni yönetenler, ufak dokunuşlarla hem nicedir unuttuğumuz kamuda ‘liyakat’ kavramını hatırlatıyorlar hem de çalışanlarını hak ettikleri yerde istihdam ederek verimli bir belediye yaratıyorlar. 

***

 

Yine Tolstoy’unBil ki yaşadıklarınla değil, yaşattıklarınla anılırsın. Ve ne yaşattıysan, onu yaşarsın” sözü de, üniversite mezunu liyakat sahibi gençleri çöp arabalarında çalıştırıp, yerleri temizlettiren, bugünlerde ise içi boş sözde icraat kitabıyla kapı kapı dolaşıp kendisini hatırlatmaya çalışan eski belediye başkanı Mustafa Dündar’ın kulağına küpe olsun, geride kalan emeklilik yaşamında. 

 

***

Efendim yine Osmangazi Belediyesi’nden sıcak bir haberle yazıma nokta koyayım.

Dündar’ın inşa ettiği beton meydanda (Osmangazi Meydanı) bir vaha misali gençlerin nefes aldığı Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi ve Genç Kafe’yi açmıştı yeni Osmangazi Belediye yönetimi.

İşte bu özgün mekanın bir benzeri, Soğanlı Millet Bahçesi’nde açılacak.

Bu kütüphanenin ismi ise yine Hasan Ali Yücel gibi Cumhuriyet aydınlarımızdan, Köy Enstitüleri kurucusu İsmail Hakkı Tonguç olacak.

Kitaplar, yurttaşların bağışlarıyla toplanacak ve bağışçıların ismi kütüphanenin isimlik bölümlerine yazılarak, onurlandırılacak.  

Bir de, kitapların sayfalarına yazılan imza ve not gibi anı değeri olan sayfalar da nostalji bölümünde sergilenecek.

Osmangazi Belediyesi, henüz 5 bin kitaplık bu yeni kütüphaneyi duyurmadı ancak şimdiden bin 600 kitap bağışlanmış. 

***

Soğanlı Millet Bahçesi, Mustafa Dündar’ın giderayak Osmangazililere attığı son kazıktı. 

Nitekim, henüz tamamlanmamış projeyi, seçim propagandasına alet edip, en az 50 milyon liralık eksikle güya hizmete açtı. (Millet Bahçesi seçimden önce açılmasaydı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan devralınmamış olacaktı ve 50 milyon lira Osmangazi Belediyesi’nin kasasından çıkmayacaktı)

Ancak 31 Mart’tan sonra ‘Aydın’lanan Osmangazi’de, milletin yararlanamadığı Millet Bahçesi’nde İsmail Hakkı Tonguç Kütüphanesi, tesellimiz olacak. 


Osmangazi’de liyakat kazanıyor Millet Bahçesi’nde İsmail Hakkı Tonguç Kütüphanesi açılıyor

31 Mart seçimleriyle AK Partili belediyelerin birçoğu CHP’ye geçti biliyorsunuz. Devlette devamlılık esastır ama her belediye başkanının da kendi ekibiyle çalışma hakkı vardır.Ne ki  kendi ekibini kurmak ile devr-i sabık yaratmanın arasında ince bir çizgi vardır ve  bu çizgiyi aşmamak için sadece iyi bir kent yöneticisi olmak yetmez, iyi bir insan olmanız da gerekir.

9.08.2024 14:36:00