E –ticaret alanında faaliyet gösteren, memleketin yüz akı, deve dişi gibi firmaların hayati ihtiyacını giderecek, 160 dönüm üzerine kurulan bu lojistik merkezi.
***
Yenişehir Havalimanı’ndan kalkan uçakların, Trendyol’a ait 4 TIR dolusu ürünü Avrupa’ya ulaştırdığını biliyor muydunuz?
Yenişehir Havalimanı, belki yolcu taşımacılığı alanında istenen noktada değil ancak yıllar önce kurulan BTSO Lojistik A.Ş sayesinde kargo taşımacılığında ciddi mesafeler kat etti.
***
Hasılı, küreselleşmeyle birlikte geleneksel alışverişin ruhuna Fatiha okutan e-ticaret gerçeği ile lojistiğin önemi katbekat arttı.
Arttı, artmasına ama Bursa, bu alanda da hazırlıksız…
Her Allah’ın günü Nilüfer’in, Yıldırım’ın, Osmangazi’nin verimli tarım alanlarına inşa edilmiş depoların yerle yeksan edildiği haberlerini okuyoruz ki bunların kamuoyuna yansıyanlardan ibaret olduğunu ve vahim tablonun tamamını göstermediğini çok iyi biliyoruz.
O halde lojistik alanındaki tüm modern yatırımlar, kıymetlidir, memlekete faydalıdır, ihracata katkı, ülkeye döviz girişi sağlayacağı için de pamuklara sarılmalıdır.
***
Aylar önce açıklanan, birkaç ay önce BTSO Meclisi’nin gündemine gelen ve dün akşamki meclis toplantısında da ete kemiğe bürünen TEKNOSAB Lojistik Park projesinde son aşamaya gelindi.
Lojistik merkezinin finansmanı, ilk aşamada BTSO üyelerinden, ikinci aşamada da vatandaştan toplanacak kaynaklarla sağlanacak.
Bir diğer ifadeyle 210 milyon Dolar’a mal edilmesi öngörülen Türkiye’nin en büyük ve en modern lojistik merkezi, fon sistemiyle inşa edilecek.
Projenin kendisine değil ama finansman yöntemine itirazı oldu bazı meclis üyelerinin.
O meclis üyeleri kürsüye çıkıp, itirazlarını dile getirdiler, ardından oylamada ret verdiler.
İtiraz eden meclis üyelerinin temel dayanağı, ilk taksitleri bile ödenen paraların 5 kişilik bir şirketin hesabına yatacak olması.
Ancak eleştirilere biraz da sitemli şekilde yanıt veren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, fon sistemi için şirket kurmanın yasal bir zorunluluk olduğunu, prosedürler tamamlandıktan sonra şirketin fon yönetimine devredileceğini ve tüm iş ve işlemleri fon yönetiminin yapacağını özellikle vurguladı, TEKNOSAB Lojistik Park’ın diğer oda ve borsalara örnek olduğunun altını çizdi.
Şu sözlerini ise not aldık:
“ TEKNOSAB’ı kurarken de benzer eleştiriler gelmişti. Kuruluş aşamasından 4 yıl sonra bazı üyeler, TEKNOSAB’tan yer alamadıklarından şikayet ettiler. Oysa onların hiçbiri yer için talepte bulunmamışlardı. Bugün de aynı eleştiriler yapılıyor. Lojistik Park’ın finansman yönteminden haberi olmadığını söyleyen üyelerimiz var ama aylardır bu konuda sizlere bilgi veriyoruz. Lojistik Park’ı şirket değil, kısa süre sonra kurulacak fon yönetimi, yönetecek. Yapılan işlemlerde hiçbir hukuksuzluk yok.”
***
Aynı üyeler, BTSO’nun lojistik merkezinden 200 milyonluk hisse alıp, gelire ortak olma kararına da itiraz ettiler.
Burkay, BTSO’nun Türkiye’nin en büyük ve modern lojistik merkezine ortak olacağını, böylelikle kalıcı gelir elde edeceğini söyleyerek, eleştirilere yanıt verdi.
***
Konuşmaların ardından yapılan oylamada,TEKNOSAB Lojistik Park ile ilgili maddeler oy çokluğuyla kabul edildi.
***
Konuşmalara tanık olan bir izleyicinin zihninde, 5 kişilik bir şirketin kurucu üyelerinin Çiftlikbankvari bir yapılanmanın içinde olduğunu sanabilir.
Oysa proje BTSO yönetimi öncülüğünde hayata geçiyor.
Projenin inşa edileceği yer TEKNOSAB, projeye kaynak ayıranlar da BTSO üyeleri.
Söz konusu fon ise SPK denetiminde olacak.
Yine de ‘farklı görüşler ve tartışmalar iyidir’, diyelim ve lojistik merkezin kente değer katacağını temenni ederek, yazımızı noktalayalım.