Mustafa Özdal

Tarih: 17.09.2024 10:31

UEDAŞ’a tepkiler çığ gibi: Yatırım yok, personel etkin değil

Facebook Twitter Linked-in

Bir dokun bin ah işit” misali, okuyucularımız bu konuda dertli mi dertli.

Bursalılar, sadece elektrik kesintilerinden değil, mahallelerindeki trafoların arıza yaptığından ve faciaya davetiye çıkarttığından söz ettiler, UEDAŞ’ın müşteri temsilcilerini aramalarının artık fayda etmediğini  söylediler.

Bugün, bir elektrik mühendisinin konuyla ilgili görüşlerini aktaracağım ki mesele daha iyi anlaşılsın.

“Ülkemizde elektrik özelleştikten sonra aralarında Bursa’nın da olduğu illerde yıllardır yeterli yatırımlar yapılmadı. Çünkü elektrik hizmeti yarı kamusal olmaktan çıkıp, ticarileşti. Kamu çıkarı değil, yüksek karlar öncelendi. Bursa’nın elektrik alt yapısı çok eski ve yatırım yapılması şart. Ancak UEDAŞ yeterli yatırımı yapmadı. Bu yıl, tasarruf genelgesi de yürürlüğe girdiği için yatırımlar iyice durdu. Ancak Bursa’da uzun zamandır alt yapı şebeke yatırımları ve trafo güçlendirmeleri yapılmıyor. Sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi, Özlüce’den Kayapa’ya, Yıldırım’daki herhangi bir mahalleden Osmangazi’deki Demirtaş’a kadar, Bursa’nın tüm bölgelerinde aydınlatılmayan çok sayıda cadde ve sokak var. UEDAŞ, yatırım yapmadığı gibi alanında uzman personelini de ya işten çıkardı ya da emekli etti. Bugün UEDAŞ’ın elinde ucuz iş gücü politikasına dayalı deneyimsiz personeller kaldı. Bu, en az maliyetle en yüksek kar elde etmek için uyguladıkları bilinçli bir personel politikasıydı. Hal böyle olunca, deneyimsiz personellerle arızalara etkin müdahaleyi yapamıyorlar. Günlerce süren planlı elektrik kesintilerinin yanında arızadan kaynaklı enerji kesintileri de bu politikalarından kaynaklanıyor.”

Evet okuyucumuzun görüşleri böyle.

UEDAŞ konusunda devam edeceğiz.

Nitekim kurum içinden de son derece ilginç bilgiler geliyor ki aslında bu durum Bursa’da yaşanan elektrik rezaletinin bir yansıması. 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —