Mustafa Özdal

Geçen yıl 20 bin dönümlük arazide tohumluk mısır üreten Yenişehirli çiftçinin elinde hatırı sayılır miktarda mahsul kalınca, bu yıl bibere yöneliyorlar.

Ancak bu kez biber bolluğu yaşanıyor. 

Öyle ki Yenişehir’de yaklaşık 175 bin ton biber üretiminin gerçekleşeceği öngörülüyor!

İktisadın temel kuralıdır, arz fazlası ürünün fiyatı düşer, talebi arzdan fazla olan ürünün fiyatı artar.

Yenişehir’de talebin çok üstünde biber üretimi gerçekleşince, ürünün fiyatı 2 liraya kadar düşüyor. (Haberlerde okuduğunuz, sosyal medyada görüntülerini izlediğiniz çöpe atlan biberler fiyatı 2 liraya kadar düşen ürünlerdi).

Ancak sorun kısa sürede çözülüyor.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel öncülüğünde, Bursa Valiliği’nin desteğiyle Yenişehir Ticaret Borsası, Yenişehir Ticaret Odası, Yenişehir İlçe Tarım Müdürlüğü soruna el atıyorlar.

Kısa zamanda zincir marketlerle görüşülüyor, yurt dışı bağlantıları sağlanıyor ve Yenişehir biberine olan talep artıyor.

Böylece tarlada kalan, çöpe atılan biber bugün Ukrayna’ya ihraç edilir noktaya gelirken, fiyat da 2 liradan 15 liraya kadar çıkıyor.

Yani değerli okur, iktidarından muhalefetine herkes aynı masada toplanarak, siyaset üstü bir irade sergileyip, sadece üreticinin çıkarlarını gözetirse, çözüm işte böylesine kolay oluyor. 

Ancak her ne kadar üreticiye nefes aldırsa da Yenişehir’deki çözüm, günü kurtarmış.

Oysa seneye aynı sorunun bir başka üründe kendisini göstermeyeceğinin garantisi yok.

O halde, planlama şart.

Planlamayı yapacak, üreticiyi örgütleyecek adres de Tarım Bakanlığı’ndan başkası değil!

 

 

 

 


Yenişehir biberi 2 liradan 15 liraya nasıl yükseldi?

Karacabey’deki domates krizi, siyasi cepheleşmelere sahne olsa da, sorunun arka planında tarımda plansızlık yatıyor. Bakın mesela aynı sorun, Yenişehir’de de yaşandı ve Karacabey gibi Türkiye’nin tarım depolarından olan güzide ilçemizde de binlerce tonluk biber elde kalacaktı.

20.08.2024 11:54:00