Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen "Aile Yılı Tanıtım Programı" kapsamında gerçekleştirdiği konuşmada, ailenin medeniyetin en güçlü yapı taşı olduğunu vurguladı. Ailelerin, köklü geçmişten beslenerek geleceğe ışık tuttuğunu belirten Göktaş, bu yapının hem Türkiye’nin hem de milletin huzur, güven ve istikrar kaynağı olduğunu ifade etti. Anne ve babaların bir çocuğun ilk öğretmeni olduğunu dile getirdi.
Göktaş, günümüzde aile kurumunun küresel tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve büyük bir tehlike altında bulunduğunu ifade ederek, gelişen teknolojilerin aile bireyleri arasındaki iletişimi azalttığını ve dijital bağımlılığın giderek arttığını söyledi.
Tüketim odaklı, hazza dayalı ve hızın ön planda olduğu yaşam biçimlerinin insanların yalnızlaşmasına neden olduğunu kaydeden Göktaş, gençlerin kadim aile değerlerini hedef alan girişimlerden ciddi şekilde etkilendiğini belirtti.
"Annelik ve babalık değer kaybediyor, aile bağları giderek zayıflıyor," diyen Göktaş, küresel düzeyde cinsiyetsizleştirme girişimlerine dikkat çekti. Bu durumun, çocuklar başta olmak üzere tüm aile bireylerini olumsuz etkilediğini ve ülkenin geleceğini tehdit eden ciddi bir demografik dönüşüm sürecine yol açtığını ifade etti.
Bu zorluklarla mücadele için aile kurumunun korunmasının büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Göktaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Kadını, erkeği, çocuğu, genci ve yaşlısıyla ailelerimizi sevgi ve güven temelinde yeniden inşa etmemiz büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, 2025 yılını Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Aile Yılı olarak ilan ettik. Amacımız, ailelerimizi çağımızın tehditlerine karşı daha dayanıklı hale getirmek, kadim değerlerimizi yüceltmek ve aile kavramının önemine dair güçlü bir farkındalık oluşturmaktır. Dinamik nüfus yapımızı korumak ve kalkınmamızı sürdürülebilir kılmak adına aileyi her alanda güçlendirmek temel hedefimizdir.”
"Kötülükle mücadelede asla geri adım atmıyoruz"
Bakan Göktaş, Türkiye'nin yeraltı kaynaklarıyla oluşturulan Aile ve Gençlik Fonu ile yeni evlenecek gençlere umut olduklarını söyledi.
Engelli vatandaşların aileleriyle hayatlarını kolaylaştıracak destekler sunduklarını, Ulusal Vefa Programı ile yaşlıların ihtiyaçlarını evlerinde karşıladıklarını anlatan Göktaş, şehit yakınları ve gaziler için her türlü imkanı seferber ettiklerinin altını çizdi.
Ailelerin ve çocukların güvenliğini tehdit eden, varlığına kasteden her olayda, adalet tecelli edene kadar sürecin takipçisi ve tarafı olduklarına işaret eden Göktaş, "Bir anneye yapılan saldırıyı kendimize, bir çocuğa yapılan kötülüğü kendi çocuğumuza yapılmış sayıyor, kötülükle mücadelede asla geri adım atmıyoruz. Aile odaklı sosyal politikalarımızla, huzurlu, güçlü ve dayanıklı bir toplum inşa etme yolunda kararlılıkla ilerliyoruz." diye konuştu.
Bakanlık olarak aileye yönelik yapılan çalışmalardan bahseden Göktaş, "Türkiye Yüzyılı'nda Ailemiz, İstikbalimiz" temasıyla 8. Aile Şurası'nı gerçekleştirdiklerini, nüfusa ilişkin kurumsal yapıları, hukuki düzenlemeleri, sosyal politikaları ve hizmetleri bütüncül bir yaklaşımla ele alan Nüfus Politikaları Kurulu'nu oluşturduklarını, sosyal politikalara yön verecek araştırmalar yürütmesi amacıyla Aile Enstitüsü'nü kurduklarını anımsattı.