Şimşek, bazı işletmelerin banka komisyon oranlarını bahane ederek nakit ödemeye kıyasla daha yüksek tutar talep ettiğini vurguladı. Bu tür uygulamaların vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, mükelleflerin komisyon farkını vatandaşa yansıtmaktan kaçınmalarının önemini dile getirdi.
Kayıt Dışılıkla Mücadeleye Yeni Nesil Cihaz Desteği
Bakanlık olarak kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla bugüne kadar birçok uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Şimşek, POS cihazları ve fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı. Bu sayede, banka kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fiş tek bir belge olarak düzenleniyor, bu da kayıt dışı işlemlerin önlenmesine katkı sağlıyor. Ancak, hala eski nesil cihaz kullanan ve kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik sıkı denetimler yürütüldüğünü ifade eden Şimşek, 1 Temmuz 2024’e kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmasının zorunlu hale getirildiğini söyledi.
Kartla Ödeme Kabul Etmeyen İşletmelere Ceza
Yeni düzenlemeye uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezası uygulandığını açıklayan Bakan Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm işletmelerin yeni nesil cihazları kullanarak, banka ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunludur. GİB tarafından yapılan denetimlerde bu kurala uymayan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanıyor" dedi. Ayrıca, bazı işletmelerin komisyon farkını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek fiyat talep ettiğine dikkat çeken Şimşek, bu uygulamanın yasal olmadığını vurguladı.
Vatandaşlara İhbar Hakkı
Şimşek, bankaların komisyon oranlarının son dönemde düştüğünü ve yüzde 2'nin altına indiğini belirtirken, komisyon farkı talep eden işletmeleri GİB'e ihbar eden vatandaşların, denetimler sonucunda adaletin sağlanacağını ifade etti. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil, BİP ve Whatsapp gibi kanallardan ihbarda bulunabilecek.
POS Cihazı Veren Bankalara da Ceza
Ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olan işletmelere sadece POS cihazı veren bankalar ve ödeme kuruluşları da ceza kapsamında. Bakan Şimşek, 200 bin liraya kadar varan bu cezaların her yıl artırılacağını söyledi. Ayrıca, bu tür cihazların değiştirilmesi için bankalara resmi yazılar gönderildiğini belirten Şimşek, bakanlık olarak kayıt dışılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.